Totul despre lămâie
Despre lămâie este archicunoscut, că are un conţinut foarte ridicat de vitamina C, dar puţini ştiu, că este cel mai valoros fruct cu efect de absorbţie a toxinelor (antitoxic).
Lămâia provine din India, de unde s-a răspândit abia în secolul X-XI, astfel este unul din acele fructe în cazul căruia în mod exceptional nu este aplicabilă formula "chiar şi grecii antici...". În zilele de azi s-a răspândit în toata lumea şi domeniile de utilizare sânt foarte variate: în mai multe locuri se foloseşte şi împotriva căderii părului şi a mătreţii, amestecat cu ulei de avocado sau migdale.
C, ca vitamina C

Dulciuri acrii
Şi aplicaţiile culinare ale lămâii sânt foarte variate: mai ales sucul acru şi coaja având aroma amăruie foarte caracteristică sunt folosite ca aromatizante nu numai în cazul dulciurilor, dar şi a cărnii (în special peste) sau a preparării supelor. Dacă folosim coaja lămâi trebuie să acordăm o atenţie deosebită curăţirii fructelor. În cazul aromatizării salatelor mulţi înlocuiesc oţetul cu lămâia deoarece este la fel de amar, asigură o aromă mai moale şi bogată.
Cu toate că felia de lămâie este un accesoriu indispensabil a coctelurilor, în cazul băuturilor se foloseşte mai ales lime, datorită gustului mai important, caracteristic faţa de lămâie. Mulţi folosesc cu preponderenţă lime în loc de lămâie la prepararea sosurilor amare.
Sub coajă
Din coaja lămâii se poate obţine prin presare, filtrare, centrifugare, pe urmă destilare ulei volatil care îşi păstrează efectul antimicrobial, antiviral, astfel nu numai că împrospătează ambianţa, dar o şi dezinfectează, respectiv stă la baza diferitelor produse cosmetice.




